landschap15
Start Omhoog

 

 

 

Start
OmhoogErectiele disfunctie

LIEFDE EN OORLOG IN DE KOSMOS
door Zoë Klein

Kosmische Oorlog: “Maar Ik zal het hart van Farao verharden” (Sjemot [Exodus] 7:3)

Sidra Waéra vertegenwoordigt een venijnige kosmische strijd. In één hoek zit de aardgebonden god Farao, koninklijk en goudblinkend. In de andere hoek zit Mosjé, de aardse afgezant van Él Sjaddaj, stoffig en met de mond vol tanden. Ons wordt verteld, dat deze strijd gaat om vrijheid. Inderdaad: God versus Vrije Wil.

Mosjé baant zich onstuimig een weg naar Farao en deelt vijf slagen uit op Faraos Staat: bloed, kikkers, luizen, insecten en veeziekten. Farao beschermt zichzelf door zijn hart te verharden. God heeft geprobeerd om het volk van Egypte ontzag op te leggen, maar Farao houdt stand. Score: Vrije Wil 5, God 0.

Nieuwe strategie. God verhardt Faraos hart en deelt nog vijf slagen uit: steenpuisten, hagel, sprinkhanen, duisternis and sterfte van de eerstgeborene. Aan het eind van onze sidra klaagt de mishandelde Farao: “De Eeuwige staat in het gelijk en ik en mijn volk in het ongelijk... .” (Sjemot [Exodus] 9:27). Farao geeft het op. De Kinderen van Israel worden bevrijd, maar is darmee de Vrije Wil verslagen?

Ze zijn nog maar net weg of “de gezindheid van Farao en zijn dienaren veranderde” (Sjemot [Exodus] 14:5). Zij zonden legers om Israel aan te vallen, die uiteindelijk werden verpletterd in de Rietzee. Vrije Wil overheerst tot de laatste adem. Het lijkt erop dat Gods enige wapen tegen Vrije Wil de dood is.

Kosmische Liefde: Wat een strijd op leven en dood lijkt te zijn tussen God en Vrije Wil is feitelijk een omhelzing door minnaars. Hoe frustrerend het ook is voor onze Schepper, het is Vrije Wil dat ons in staat stelt om in een waarachtige relatie te zijn. Dit wordt geïllustreerd door auteur Holly Bea in een sierlijke verklaring geschreven voor kinderen (Where does God live? 1997): “Hoewel God wil dat wij van God houden, wil God dat wij ervoor kiezen dit te doen precies zoals wij besluiten van iemand anders te houden... . God had ons kunnen maken gelijk robotten die zouden doen wat God maar wilt en wanneer Hij het ook maar wilt, maar dan zouden wij niet het soort mensen zijn die we zijn, en wat we deden zou dan niet meetellen, omdat de enige dingen die tellen die dingen zijn die je hebt besloten te doen uit je eigen vrije keuze.”

Persoonlijke autonomie, de hoeksteen van het liberaal Joods gedachtegoed, wordt door sommigen gezien als een hindernis om een waarachtige relatie met God te creëren. Echter, autonomie is feitelijk de basis van een verbondsrelatie. Maimonides benadrukt dit in een krachtige verklaring: “Als God had besloten, dat een persoon óf rechtvaardig óf kwaadaardig zou zijn ... wat voor ruimte zou er dan zijn voor de gehele Tora?” Het is de Vrije Wil die de poëzie van de profeten zo vol verheven gevoelens maakt, de dans in de woestijn zo blij, en de gebeden die we uiten als muziek in Gods oren.

De Uitdaging: De Vrije Wil stelt ons voor een enorme uitdaging, zoals samengevat door Dr. Eugene Borowitz: “Het postmoderne liberaal joodse gedachtegoed moet volledig dialectisch zijn. Het zou het Jodendom niet ondergeschikt moeten maken aan een waarheid die afgeleid was van de cultuur, zoals de oude liberalen deden, maar het zou niet het onderwerpen van de persoonlijke autonomie aan de Tora mogen verlangen zoals de orthodoxie nog steeds eist. In plaats daarvan moet het leven in een dynamisch evenwicht tussen traditie en autonomie.” (Choices in Modern Jewish Thought, 1983). In wezen is de uitdaging van de Vrije Wil de uitdaging om menselijk te zijn, om boven onze instinctieve dierlijkheid uit te stijgen, om deel te nemen aan een wereld die doordrongen is van verbijsterende romantiek en betekenis door het Verbond.

In zijn boek ‘Who is Man?’ legt Abraham Joshua Heschel de oorlog tussen God en Vrije Wil het zwijgen op, en doet hij de liefde tussen hen ontwaken. Rabbijn Heschel schrijft: “Besta ik als mens? Mijn antwoord is: Ik heb een opdracht ontvangen - daarom besta ik. In het bewustzijn van de mens is er een ingebouwd besef van verplichting, van dankbaarheid verschuldigd te zijn, van geroepen zijn om op bepaalde momenten een wederdienst te bewijzen, te antwoorden, te leven op een manier, die verenigbaar is met de grootheid en het mysterie van het leven.”

Zoë Klein is assistent-rabbijn van Temple Isaiah in Los Angeles, CA.

 

 

 
 

Erectiele disfunctie canandanann: 
startpagina canandanann:  alfabet * kabod * landscape * poetrysigns and semiotics * links voor alle pagina's
mystic true - mystieke teksten  
gedichten liturgie/rouw  
homepage Studentenkerk  
fotogalerie landschappen, religieus, kunst etc
nieuw: www.mystiek.net 
nieuw: time over tijd, ruimte, gebouwen, religieuze figuren en de Kelten
nieuw: illustraties bij het werk van Edmond Jabès